36 jaar frustratie

In 1974 was ik 8, maar begreep dat Nederland (dat wil zeggen het Nederlands voetbal elftal) een gigantische kans op ‘onsterfelijkheid’ liet liggen door de WK finale met 2-1 van gastheer West-Duitsland te verliezen.
Nederland speelde fantastisch voetbal, maar stuitte in de finale op de veel minder mooi spelende Duitsers. Hölzenbein versierde een penalty (verzilverd door quasi intellectueel Paul Breitner) en de onvermijdelijke Gerd Müller scoorde uiteraard.
Vier jaar later, in 1978, diende zich opnieuw een kans aan om wereldkampioen te worden. Opnieuw stond het gastland, Argentinië, eeuwigdurende roem in de weg. Ik was 12 en ontroostbaar…
Na de openingstreffer van Mario Kempes en de gelijkmaker van Dick Nanninga, schoot mijn idool, Rob Rensenbrink, in de laatste minuut een bal tegen de paal. In de verlenging maakte Argentinë nog 2 doelpunten (Kempes en Bertoni) waardoor Nederland wederom met zilver genoegen moest nemen. Nu was het dus een ontketende Mario Kempes en zijn gedrogeerde maten Leopoldo Luque en Alberto Tarantini, die in de weg stonden van een wereldtitel.
Nu, 2010, moet het maar gebeuren. Ik heb bij wijze van therapie al de doelpaal die in 1978 succes in de weg stond, bezocht en er een flinke schop tegen gegeven. Bernd Hölzenbein heb ik gelukkig nooit ontmoet.
Maar het zit nog diep. Het verlies van 2 WK finales.
Robin van Persie: sta op! Scoor zoals je dat bij Arsenal ook doet. Laat zien dat jij de vlaggendrager bent van jouw generatie. Scoor! en spoel alle frustraties van meisjes en jongens zoals ik weg… Dank je wel!

This entry was posted in Other and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s