Newsdesk: “Onderzoek aanbevelingssysteem voor bibliotheekcatalogi

Newsdesk: “Onderzoek aanbevelingssysteem voor bibliotheekcatalogi
16 juni – De Universiteit van Sheffield is, samen met OCLC Research, een subsidie toegezegd door de Britse Arts and Humanities Research Council om een aanbevelingssysteem voor bibliotheekcatalogi te onderzoeken dat is gebaseerd op de behoeftes en voorkeuren van gebruikers.
De gezamenlijke Doctoral Award zal voorzien in financiering van een specifieke promotieplaats om drie jaar te werken met Dr. Paul Clough en mevrouw Barbara Sen, universitaire docenten aan de faculteit Informatiewetenschappen van de Universiteit van Sheffield, en Dr. Lynn Silipigni Connaway van OCLC, voor het onderzoeken van de toepasbaarheid van het aanbevelingsconcept op het gebied van de bibliotheekcatalogus.
Aanbevelingssystemen stellen items aan gebruikers voor die waarschijnlijk voor hen van belang zijn, maar nog niet in overweging zijn genomen. Sites zoals Amazon.com gebruiken vergelijkbare systemen met aanzienlijk effect.
Het doel van het project is om een aanpak te volgen waarin de gebruiker centraal staat in de ontwikkeling van een aanbevelingssysteem voor de bibliotheekcatalogus, waardoor de gebruikersbehoeften en -voorkeuren worden vastgesteld, voordat de bibliografische gegevens worden opgehaald uit de WorldCat database, om vergelijkbare journals, boeken, digitale media en videobestanden te vinden die van belang kunnen zijn. Als grootste bibliotheekcatalogus ter wereld staat WorldCat het de onderzoekers toe te experimenteren met diverse grootschalige ervaringsbronnen waarop de aanbevelingen gebaseerd worden. Daarbij wordt het aanbevelingssysteem niet beperkt tot de holdings en uitleenactiviteiten van één enkele instelling.
Meer informatie over de subsidie van het onderzoek staat op http://ir.shef.ac.uk/cloughie/resources/ahrc-cda2010.html

This entry was posted in Other and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s